Selecteer een pagina

Met ingang van 1 januari 2018 publiceert het parket bij de Hoge Raad de conclusies van de advocaten-generaal in straf- en (grotendeels) in civiele zaken eerder dan op het moment dat de Hoge Raad uitspraak doet. Dit gebeurde al in de belastingzaken.

Voortaan zullen in strafzaken de conclusies worden gepubliceerd op de dag dat ze genomen worden.  Bij civiele zaken geldt dat de conclusies gepubliceerd zullen worden na het verstrijken van de zogenoemde Borgerstermijn, de periode dat de advocaten van partijen nog op de conclusie kunnen reageren (twee weken na het nemen van de conclusie).

Tot nu toe was het gebruikelijk dat de conclusies openbaar werden op het moment dat de Hoge Raad uitspraak deed. Dat gaat veranderen: vanaf nu gebeurt dat dus in een eerder stadium. Achterliggende gedachte is het advies van de advocaat-generaal aan de Hoge Raad eerder aan een groter (juridisch) publiek bekend te maken dan alleen aan de partijen. Daardoor kan ook kennis worden genomen van de inhoud van zaken die bij de Hoge Raad aanhangig zijn en waarover een uitspraak van de Hoge Raad kan worden verwacht. Ook zal er een nieuwsbericht bij de conclusie worden gemaakt als het mediagevoelige zaken of zaken waarin belangrijke rechtsvragen aan de orde zijn betreft.

Cassatieblog.nl

Share This