Selecteer een pagina

De sectie cassatie van Pels Rijcken lanceert Kennisclips Hoger Beroep, een serie van zeventien korte video’s over het civiele hoger beroep. Deze nieuwe videoserie stelt Pels Rijcken publiekelijk beschikbaar voor iedereen die meer wil weten over het hoger beroep.

 

Een toegankelijke en overzichtelijke uitleg van het hoger beroep

 

Wanneer is hoger beroep mogelijk? Hoe bereken je de appeltermijn? Wat is het grievenstelsel? Hoe zit het eigenlijk met de tweeconclusieregel en de devolutieve werking? Waarom is er een limiet aan de omvang van processtukken in hoger beroep?

In de video’s worden deze en andere vragen over het hoger beroep stap voor stap beantwoord door de cassatieadvocaten van Pels Rijcken, onder verwijzing naar relevante wetsartikelen en arresten van de Hoge Raad. Uiteraard kan een afsluitende aflevering over de cassatieprocedure bij de Hoge Raad daarbij niet ontbreken.

Maartje Möhring, cassatieadvocaat bij Pels Rijcken: “Het procesrecht in hoger beroep wordt vaak als ingewikkeld gezien. Als cassatieadvocaten zijn wij dagelijks bezig met uitspraken van hoven: daar gaat het in de cassatieprocedure immers over. Hierdoor hebben we veel kennis in huis over het procesrecht in hoger beroep. We investeren graag in het delen van die kennis. Dat doen we al jaren op cassatieblog.nl, en sinds enige tijd ook via cassatievlogs. Met deze videoserie willen we in aanvulling daarop voor iedereen een toegankelijke en overzichtelijke uitleg van het hoger beroep bieden.”.

Elke aflevering, van maximaal 10 minuten, behandelt steeds één onderwerp. Vanaf vandaag zijn alle video’s tegelijk beschikbaar.

 

Toegang tot het recht

 

Het hoger beroep heeft een belangrijke functie in ons rechtssysteem. Het stelt partijen die het niet eens zijn met een rechterlijke uitspraak in staat om hun zaak aan een hogere rechter voor te leggen. Het hoger beroep kent daarbij verschillende bijzondere procesrechtelijke regels. Het is van belang daar goed van op de hoogte te zijn, zeker voor wie procedeert in hoger beroep. Met het beschikbaar stellen van deze videoserie proberen we een bijdrage te leveren aan het toegankelijk maken van het recht.

Ga naar Kennisclips Hoger Beroep >>

Cassatieblog.nl

Share This