

Ongeoorloofd onderscheid door het niet compenseren van zwangerschaps- en bevallingsverlof bij samenloop daarvan met ‘overige dagen’
HR 21 februari 2025 ECLI:NL:HR:2025:320
De cao-MBO bevat geen regeling voor compensatie aan vrouwelijke werknemers van wie het zwangerschaps- en bevallingsverlof samenvalt met ‘overige dagen’ – dagen waarop zij toch al niet hoeven te werken. Dat levert een ongeoorloofd onderscheid in behandeling op ten nadele van vrouwelijke werknemers. Lees meer…

Vordering gericht op beëindiging van bestuursrechtelijke procedure ontvankelijk bij burgerlijke rechter
HR 11 april 2025, ECLI:NL:HR:2025:560
De rechtsgang bij de bestuursrechter kan niet in voldoende mate voorzien in vorderingen die erop zijn gericht dat met het intrekken van een beroep de bestuursrechtelijke procedure op korte termijn eindigt. GEM c.s. is daarom ontvankelijk in haar vordering. Lees meer…

Hof treedt buiten partijdebat bij oordeel of een verdelings- en overnamebeding in een vof-akte een gift is
HR 21 maart 2025, ECLI:NL:HR:2025:437
In een zaak over de vraag of een verdelings- en overnamebeding in een vof-akte kwalificeert als een gift, beslist de Hoge Raad dat het hof Den Haag meermaals buiten het partijdebat is getreden. Lees meer…

Kennisclip Hoger Beroep #5: Appeldagvaarding
Kennisclip Hoger Beroep #5: Appeldagvaarding
Waar moet men op letten bij het instellen van hoger beroep? In deze kennisclip bespreekt Ruben de Graaff de belangrijkste stappen, van de betekening van de appeldagvaarding tot en met het aanbrengen van de zaak bij het gerechtshof.
Benieuwd naar meer? Klik de link en bekijk de 17-delige serie Kennisclips Hoger Beroep op ons YouTube kanaal.

Cassatievlog #131 | De omvang van gezag van gewijsde
Hoge Raad 25 april 2025, ECLI:NL:HR:2025:667
De Hoge Raad geeft in het kader van de vraag of sprake is van gezag van gewijsde antwoord op de vraag of zich na een eerdere procedure opgekomen nieuwe omstandigheden voordoen en hoe moet worden vastgesteld of daarvan sprake is. Martijn Scheltema bespreekt de uitspraak in drie minuten.

Inlening van een uitzendkracht door een particulier?
HR 11 april 2025, ECLI:NL:HR:2025:543
Artikel 7:690 BW is ook van toepassing als een uitzendkracht wordt uitgeleend aan een particuliere (niet-bedrijfsmatige) inlener. Lees meer…

Geen verlening van zorgmachtiging bij ontbreken van medische verklaring
HR 7 februari 2025, ECLI:NL:HR:2025:195
Hoge Raad houdt vast aan eerdere rechtspraak waaruit volgt dat op grond van de Wet verplichte geestelijke gezondheidszorg (Wvggz) geen zorgmachtiging mag worden verleend indien een medische verklaring ontbreekt. Lees meer…

Wanneer is sprake van een aansluitende zorgmachtiging in de Wvggz?
HR 17 januari 2025, ECLI:NL:HR:2025:86
Omdat de zorgmachtiging niet verleend is binnen drie weken na het verzoek van de officier van justitie waarin om een aansluitende zorgmachtiging werd verzocht, is geen sprake van een aansluitende zorgmachtiging in de zin van art. 6:5, aanhef en onder b, Wet verplichte geestelijke gezondheidszorg (Wvggz). De zorgmachtiging kan daarom niet met twaalf maanden verlengd worden, maar kan slechts verlengd worden met maximaal zes maanden. Lees meer…

Jaarverslag van de Hoge Raad over 2024
Het jaarverslag van de Hoge Raad over 2024 is gepubliceerd. Lees meer…

Kennisclip Hoger Beroep #4: Appeltermijnen
Kennisclip Hoger beroep #4: Appeltermijnen
Een termijnoverschrijding lijdt in principe tot niet-ontvankelijkheid, maar welke uitzonderingen bestaan er op die regel? En hoe wordt de appeltermijn eigenlijk berekend? In deze kennisclip bespreekt Maartje Möhring de appeltermijnen.
Benieuwd naar meer? Klik de link en bekijk de 17-delige serie Kennisclips Hoger Beroep op ons YouTube kanaal.