Selecteer een pagina

HR 31 mei 2024 ECLI:NL:HR:2024:789

Indien de aanvankelijk afgegeven medische verklaring niet berust op een onderzoek door de psychiater in fysieke aanwezigheid van de betrokkene, bestaat aanleiding de medische verklaring aan te vullen als voorafgaand aan het verzoek om een machtiging tot voortzetting van de crisismaatregel een onderzoek door de psychiater in fysieke aanwezigheid van de betrokkene wel mogelijk is. 

In het kader van de voorbereiding van een crisismaatregel was een medische verklaring van een onafhankelijk psychiater afgegeven. De psychiater had de wijze van onderzoek, via een beeldverbinding, toegelicht door er op te wijzen dat betrokkene was gezien door twee artsen, duidelijk sprake was van een ernstig psychotisch toestandsbeeld door drugsgebruik en onmiddellijk overplaatsing naar een instelling nodig werd geacht. Een persoonlijk onderzoek zou pas 60 minuten later kunnen plaatsvinden.

De rechtbank had in het kader van het verzoek om voortzetting van de crisismaatregel geoordeeld dat voldoende was onderbouwd dat onderzoek in de fysieke aanwezigheid van de psychiater in dit specifieke geval niet verantwoord was. Deze uitspraak blijft niet in stand.

De Hoge Raad wijst er, meer algemeen, op dat, indien de aanvankelijk afgegeven medische verklaring niet berust op een onderzoek door de psychiater in fysieke aanwezigheid van de betrokkene, aanleiding bestaat de medische verklaring aan te vullen als voorafgaand aan het verzoek om een machtiging tot voortzetting van de crisismaatregel een onderzoek door de psychiater in fysieke aanwezigheid van de betrokkene wel mogelijk is.

Nu de rechtbank in deze zaak bij de beoordeling van het onderzoek door de psychiater slechts acht had geslagen op de situatie op het moment van de beoordeling door de psychiater, en uit die door de rechtbank in aanmerking genomen omstandigheden niet kan worden afgeleid dat het ook nadien redelijkerwijs niet mogelijk was voor een psychiater om betrokkene in een direct contact, dat wil zeggen: in diens fysieke aanwezigheid, te spreken en te observeren en op grond daarvan een nieuwe of aanvullende medische verklaring op te stellen, kan de uitspraak niet in stand blijven.

De Hoge Raad merkt nog op dat onder omstandigheden op de voet van art. 7:3 lid 1 Wvggz al voorafgaand aan de beslissing over een crisismaatregel gedurende korte tijd verplichte zorg aan de betrokkene kan worden verleend en dit de psychiater in spoedeisende gevallen een mogelijkheid kan bieden de betrokkene in diens fysieke aanwezigheid te onderzoeken.

Volgt vernietiging en terugverwijzing.

Cassatieblog.nl

Share This